Cryptocurrency

Cryptocurrency – oneindige mogelijkheden met digitaal geld

Hoewel gewoon geld natuurlijk nog altijd volop in gebruik is, worden cryptocurrencies steeds populairder – zowel voor privé als zakelijke doeleinden. Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn een compleet nieuwe manier van betalen die, hoewel het concept al lang bestaat, altijd maar opnieuw andere vormen aanneemt.

Wil je meer weten over cryptocurrencies, valuta’s, wallets en cryptocurrencies kopen? Dan kan onderstaand overzicht je alle nodige informatie geven om er zelf mee van start te gaan!

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn kortweg digitale betaaleenheden die vooral tal doeleinden gebruikt kunnen worden. Het gaat echter niet om geld, maar wel om zogenaamde coins (of in sommige gevallen tokens). De eerste bekende cryptocurrency was Bitcoin, maar tegenwoordig bestaan er honderden andere varianten. Deze hebben allemaal veel gemeen met de originele Bitcoin maar maken vaak gebruik van een andere, achterliggende technologie. De oorsprong van de naam cryptocurrencies is te vinden in het feit dat de transacties met de munteenheid anoniem gebeuren.

Het systeem achter de cryptocurrency is op zich eenvoudig. Digitale coins kunnen op verscheidene vermeld verzameld of gewonnen worden, afhankelijk van de variant. Deze coins worden op een digitale Wallet opgeslagen, waarna ze voor uiteenlopende zaken gebruikt kunnen worden. Denk maar aan het aankopen van online producten. Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van cryptovaluta is dat er zoveel verschillende soorten zijn. Onderstaand overzicht geeft enkele bekende!

 

Verschillende soorten cryptocurrency

De cryptovaluta zijn letterlijk de munteenheden die gebruikt worden voor digitale verhandelingen of aankopen. In veel gevallen worden de valuta niet beschouwd als betaalmiddel, maar wel als ruilmiddel. Enkele van de bekendste:

1. Bitcoin

De Bitcoin is zonder twijfel de bekendste cryptocurrency ter wereld en het was ook een van de eerste. Transacties met deze ‘munt’ gebeuren digitaal en zonder tussenpersoon. Daarbij is Bitcoin gedecentraliseerd, wat inhoudt dat er geen sprake is van een bank of andere financiële instelling.

2. Ethereum

Ook Ethereum behoort tot de grootste cryptovaluta’s en wel omdat deze nog flexibeler en geavanceerder is dan de Bitcoin zelf. De blockchain technologie, die de basis vormt van elke digitale currency, is hierbij complexer, met als gevolg dat er bijvoorbeeld ook speciale applicaties in gevormd kunnen worden.

3. Stratis

Stratis is een van dé beste digitale valuta voor bedrijven die applicaties willen ontwikkelen en in omgang brengen. De blockchain technologie is in dit geval nog anders, waardoor het vooral voor de zakelijke wereld een interessante, steeds populairder wordende munt is.

4. Ripple

Ten slotte mag ook Ripple niet ontbreken in de lijst van bekendste cryptocurrencies. Het verschil met andere munten is dat bij Ripple wel sprake is van een centrale partij, waardoor het dus geen gedecentraliseerde currency is. Ook werkt de munt samen met organisaties als American Express en Santander.

Cryptocurrency kopen

Als je overtuigd bent van de meerwaarde en mogelijkheden van cryptocurrencies, dan wil je misschien in één van de valuta’s gaan investeren. Cryptocurrencies kopen kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de munt die je interessant vindt. Doorgaans heb je op verscheidene websites de mogelijkheid om specifieke valuta te kopen, waarna je ze in je persoonlijke digital wallet kunt opslaan.

Dergelijke websites je de mogelijkheid om meteen een overzicht te krijgen op de meest succesvolle en bekendste cryptocurrencies, waardoor je er meteen kan in investeren. Er bestaan online sites waar je naartoe kan als je enkel Bitcoin wil kopen, maar ook alle andere munten kunnen online verkregen worden. Enkele goede voorbeelden van dergelijke websites zijn Bitonic en Litebit.

Bitcoins en andere cryptovaluta koop je aan door met écht geld te betalen. Hoewel er natuurlijk tal van betaalmogelijkheden zijn, kan je op de meeste websites met zowel Bancontact als iDeal en Mybank betalen. Zodra je je betaalmethode hebt gekozen, koop je de gewenste coins aan en kan je beginnen sparen of kopen!

Een cryptocurrency wallet aanmaken

Wat je ook met je digitale munt wil doen, een wallet is belangrijk om coins aan te kopen én veilig op te slaan. Je kan doorgaans gemakkelijk een wallet aanmaken door gewoon je mailadres en nog andere basisinfo te geven. Zodra je die gegevens hebt geverifieerd, beschik je over je eigen wallet die je kan gebruiken om coins te sparen of eventueel uit te geven.

De mogelijkheden met cryptocoins zijn erg uitgebreid. Hoewel de eerste digitale coin al lang geleden werd geïntroduceerd, zit de markt nog steeds in de lift. Investeren in één van de vele cryptocurrencies is dus zeker een slimme zet!